Site icon Пресса Украины

Російське ембарго у 2016 році коштувало Україні понад мільярд доларів

Віктор Довгань, заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції, назвав втрати України від блокування Росією експорту українських товарів до країн Середньої Азії.

Новину передає «Преса України».

Відомо, що Україна зараз оскаржує вищезгадані дії РФ в Світовій організації торгівлі (СОТ). За словами Довганя, судовий процес українська сторона розпочала після того, як стало зрозуміло, що обмеження триватимуть більше, ніж півроку.

«Ситуація насправді складна. Втрати через обмеження транзиту територією РФ складають понад мільярд доларів, це близько 2% ВВП. Це прямі втрати експортерів, які втратили ринки. А ще це втрати перевізників», – пояснив загальну ситуацію із забороною Довгань.

Чиновник вважає  цей процес «унікальною транзитною війною» і розповідає про її підводні камені. 

«Більше того, навіть не зважаючи на їхні приписи в указі президента РФ, вони обмежували наш експорт до інших країн Середньої Азії. Фактично, весь експорт України, який йшов залізничними чи автомобільними шляхами через територію РФ, було заблоковано», – пояснив Довгань.

Як відомо, РФ 1 січня 2016 року обмежила транзит українських продуктів до Казахстану терміном на півроку, і потім 1 липня 2016 – обмеження були продовжені до кінця 2017 року, і розповсюджені на транзит до Киргизської Республіки.

Після того, як стало відомо, що заборону російська сторона впевнено продовжує, розпочався судовий процес у СОТ. 

«Ніхто ніколи не обмежує транзит, це як «священна корова» міжнародної торгівлі. Тому перспективи абсолютно нормальні. Думаю, до кінця року дані обмеження будуть визнані незаконними, а далі вже будемо очікувати дії РФ», – резюмував Віктор Довгань.

Нагадаємо, в середині 2016 року у звіті НБУ йшлося про суттєві втрати для економіки України від російського ембарго. Сума про яку йшлося – більше одного мільярда доларів, це лише за шість місяців 2016 року.

[articles_related]

Exit mobile version