Site icon Пресса Украины

Кінець ери нафти та падіння цін: МЕА прогнозує нове століття в енергетиці

Фатіх Біроль

Кінець ери нафти та падіння цін: МЕА прогнозує нове століття в енергетиці

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що світ перетворюється на епоху нижчих цін на енергоносії, повідомляє “Преса України” з посиланням на World Energy Outlook.

Прогноз пов’язаний із зростанням використання електрики та зниженням попиту на нафту та газ, що призведе до їх надлишку. Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль зазначив, що найближчими роками ціни знижуватимуться, якщо не відбудуться великі геополітичні конфлікти.

Ціни на нафту вже почали падати, опустившись нижче за 75 доларів за барель, незважаючи на світові кризи. Очікується, що попит на нафту досягне піку до 2030 року, а потім знизиться до рівня 2023 через зростання популярності електромобілів, особливо в Китаї.

Постачання нафти продовжують збільшуватися за рахунок видобутку в США, Бразилії, Канаді та Гайані, а до 2030 року планується запровадити нові потужності ЗПГ обсягом 270 млрд кубометрів. Це створить конкурентний ринок із цінами на ЗПГ у ключових регіонах у діапазоні 6,5-8 доларів за млн БТЕ до 2035 року.

Інвестиції в чисту енергію також зростають: у 2024 році вони досягнуть 2 трильйонів доларів, що вдвічі більше, ніж у викопне паливо. На думку МЕА, перехід до електрики змінить енергетичний ринок, поставивши нафтові компанії у складне становище. У Раді звернулися до Міноборони через можливе банкрутство “Укртатнафти”.

Шмигаль пояснив Єврокомісії позицію України щодо санкцій проти “Лукойлу” та транзиту нафти.

Exit mobile version