Site icon Пресса Украины

Населення України викупило у свої валютні заощадження третину фінансової допомоги Заходу

Сто гривень та долларів

Населення України викупило у свої валютні заощадження третину фінансової допомоги Заходу

З початку 2024 року українці купили валюту на суму 8,2 млрд. доларів, що становить третину міжнародної допомоги, отриманої країною, повідомляє “Преса України” з посиланням на Facebook.

Богдан Данилишин зазначив, що попит на валюту суттєво зріс: за січень-вересень НБУ витратив 23,4 млрд. доларів на підтримку гривні, що на 21% більше, ніж минулого року.

Купівля валюти населенням збільшилась у 3,5 рази порівняно з 2023 роком. За останні 12 місяців українці придбали 10,6 млрд. доларів, а в жовтні 2024 року за 15 банківських днів було куплено 977 млн. доларів, що на 70% більше, ніж у той же період роком раніше.

Данилишин підкреслив, що у 2024 році громадяни вважають за краще зберігати заощадження у валюті, а не у гривні, у пропорції 15 до 1. За словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, валюта надходить в Україну через експорт та міжнародну допомогу. Долари, отримані від партнерів, НБУ купує в уряду і направляє в резерви, а гривневі кошти потім йдуть в економіку, що стимулює подальший попит на валюту. Міноборони України оприлюднило висновки аудиту американської військової допомоги ЗСУ.

Макрон застеріг світ щодо зменшення допомоги Україні.

Exit mobile version