Site icon Пресса Украины

Для центральної влади захист культурної спадщини чомусь невчасний

Ілюстративне фото

Для центральної влади захист культурної спадщини чомусь невчасний

Законопроекти №11 458 та №11 459, запропоновані командою мера Києва Віталія Кличка для посилення захисту культурної спадщини, вже понад два місяці лежать без розгляду у комітетах Верховної Ради. Ці ініціативи було оновлено після невдалої спроби прийняти їх у 2018 році. Заступник голови КМДА Ганна Старостенко висловила сподівання, що парламент незабаром повернеться до їхнього розгляду, повідомляє “Преса України” з посиланням на інтерв’ю заступника голови КМДА Ганни Старостенко.

Київська влада продовжує розробляти власні механізми захисту культурних об’єктів. Прийнято рішення про збереження історичних будівель старше 100 років та затверджено програму на 2025–2027 роки, що включає реставраційні та протиаварійні роботи. У пріоритеті – об’єкти, які постраждали від ракетного обстрілу, такі як Будинок вчителя та садиба Терещенка.

Законопроект №11 458 пропонує кримінальну відповідальність за руйнування пам’ятників, а №11 459 – збільшення штрафів до 1,7 млн ​​грн та можливість примусового викупу пам’ятників у недбалих власників. Україна запроваджує реєстр, щоб охороняти пам’ятки культури.

Франція хоче включити багет в список спадщини ЮНЕСКО.

Exit mobile version