Site icon Пресса Украины

Від чого залежить курс долара: у НБУ роз’яснили механізм валютного ринку України

Юрій Гелетій

Від чого залежить курс долара: у НБУ роз'яснили механізм валютного ринку України

В Україні валютний ринок працює в режимі “керованої гнучкості” курсу, і поки що немає умов для переходу до плаваючого курсу гривні, повідомляє “Преса України” з посиланням на “24 канал“.

Заступник голови НБУ Юрій Гелетій пояснив, що НБУ не лише згладжує коливання курсу, а й покриває дефіцит валюти у приватному секторі. Основні джерела валюти – експорт та міжнародна допомога. Експортний виторг надходить на ринок, а міжнародна допомога поповнює резерви через НБУ. Державні витрати, які фінансуються за рахунок гривні, створюють додатковий попит на валюту.

Через війну попит на валюту з боку приватного сектору залишається високим. НБУ проводить інтервенції, щоб підтримувати баланс на ринку та пом’якшувати економічні шоки. Хоча плаваючий курс є ефективнішим у стабільних умовах, поточна ситуація вимагає керованої гнучкості для підтримки стійкості ринку.

МВФ зазначає, що гривня демонструє гнучкість у рамках втручання НБУ, що допомагає контролювати інфляцію, стабілізувати курс та зберегти довіру до національної валюти. НБУ пояснив стабільність курсу долара за останній місяць.

НБУ повідомив про новий історичний максимум курсу долара.

Exit mobile version