Site icon Пресса Украины

Великобританія віддасть Маврикію важливі острови в Індійському океані, але є нюанс

Прапор Британії

Великобританія віддасть Маврикію важливі острови в Індійському океані, але є нюанс

Великобританія погодилася передати суверенітет над архіпелагом Чагосом в Індійському океані Маврикію, повідомляє “Преса України” з посиланням на ВВС.

Рішення анонсували 3 жовтня після багаторічних переговорів. Серед островів Чагоса знаходиться атол Дієго-Гарсія, на якому розташована важлива військова база США та Великобританії. База залишиться на острові, що важливо в умовах геополітичного суперництва у регіоні між Заходом, Індією та Китаєм.

Прем’єр-міністри Великобританії та Маврикія наголосили, що передача суверенітету демонструє відданість мирному вирішенню суперечок. Також вони зобов’язалися забезпечити довгострокове та безпечне функціонування бази на Дієго-Гарсія, яка відіграє важливу роль у регіональній та глобальній безпеці.

Архіпелаг Чагос включає понад 60 островів, які стратегічно розташовані в Індійському океані. Історично архіпелаг був відірваний від Маврикія Великобританією у 1965 році. Суперечки щодо права на Чагос тривали десятиліттями, і у 2019 році Міжнародний суд ООН ухвалив повернути його Маврикію. США та Великобританія зміцнюють енергетичну безпеку України.

Великобританія зміцнює свою дружбу з Україною через розширення програми навчання бійців.

Exit mobile version