Site icon Пресса Украины

Катар вирішив врятувати економіку Туреччини $15 млрд

Катар допоможе Туреччині подолати економічну кризу шляхом направлення прямих інвестицій. Однак експерти не впевнені, що такий крок змінить ситуацію на краще, адже Катар також є союзником США. З останніми Туреччина наразі має дещо погані відносини.

Новину передає «Преса України».

Союзник Туреччини, Катар, вирішив допомогти Анкарі справится з економічною кризою. Та тлі рекордного падіння турецької ліри до долара США, Доха направить на економіку Туреччини $15 млрд прямих інвестицій.

Про це стало відомо після діалога між президентом Туреччини Раджепом Ердоганом та еміром Катару, шейхом Тамімом бін Хамадом аль-Тані. Зустріч світових лідерів відбулась вчора, 15 серпня.

Однак експерти не впевнені, що цієї суми буде достатньо для вирішення економічної кризи. Крім того, Катар також є американським союзником і залежить від Вашингтона у плані військового та політичного захисту.

Як відомо, цього року турецька ліра ослабла відносно американської валюти на понад 40%. Для економіки Туреччини це великий удар. Однак Раджеп Ердоган не бажає піднімати процентні ставки, незважаючи на високу інфляцію.

Нагадаємо, минулого тижня США подвоїли тарифи на імпорт алюмінію та сталі з Туреччини. Таким чином Штати відповіли Анкарі на затримання американського пастора Ендрю Бренсона. За попередніми даними, США відмовились віддавати турецькій стороні ймовірного організатора держперевороту у Туреччині, спроба якого відбулась два роки тому. Мова йде про проповідника Фетхуллаха Ґюлена. В результаті у Туреччині затримали американського пастора Ендрю Бренсона, якого також підозрюють в організації перевороту. Після цього Штати вирішили відповісти тиском на турецьку економіку.

Варто зазначити, що Туреччина і Катар стали тісними економічними та політичними партнерами. Доха має інвестиції в Туреччині на суму 20 мільярдів доларів, а Анкара – один з найбільших експортерів до емірату. 

 [articles_related]

Exit mobile version