Site icon Пресса Украины

Генасамблея ООН прийняла резолюцію про виведення військ РФ із Придністров’я

Ситуація, що склалася із Придністров’єм багато років тому – це не внутрішня проблема країни, а справжнє порушення міжнародного права Російської Федерацією. Відтак війська Росії повинні покинути території Молдови. Про це заявив міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Тудор Ульяновські.

Новину передає «Преса України».

ООН прийняла резолюцію про виведення російської армії з території Придністров’я. Кремль повинен адекватно відреагувати на це, оскільки Придністров’я – це Молдова, а не Росія. 

«Той факт, що сьогодні ООН прийняла цю резолюцію з 64 прихильниками, визнала легітимність попередніх вимог Республіки Молдова про виведення російських військ і боєприпасів з лівого берега Дністра», – заявив Тудор Ульяновські. 

Додав, що 22 червня – історична дата, коли країна таки заявила на весь світ, що конфлікт у Придністров’ї – це справжнє втручання сусідньої держави, а не внутрішні проблеми Молдови. 

«Сьогодні ми продемонстрували, що придністровський конфлікт не є внутрішньою ситуацією, а є порушенням міжнародного права третьою країною, яка підтримує війська на нашій суверенній території… Москва не повинна нервово реагувати після цієї резолюції, в Кремлі знають про ці вимоги, тому Росія повинна дотримуватися зобов’язань, взятих на саміті ОБСЄ у Стамбулі в 1999 році. Тоді Росія зобов’язалася вивести війська з Придністров’я до 2002 року, проте цього не було зроблено», – акцентував міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови.

До слова, резолюцію про виведення російських військ з придністровського регіону підтримали 64 держави, проти проголосували 15 країн, ще 83 – утрималися. Співавтори резолюції – Молдова, Канада, Естонія, Грузія, Литва, Латвія, Румунія і Україна. В документі ідеться про те, що Росія «зобов’язана в повній відповідності до правил, беззастережно і невідкладно завершити виведення оперативної групи російських Збройних сил з території Придністров’я у відповідності до зобов’язань, взятих на Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року».

[articles_related]

Exit mobile version