Site icon Пресса Украины

Спецслужби США відкрили доступ до засекречених даних про вбивство Кеннеді

Майже 4 тисячі раніше засекречених документів, які стосуються розслідування вбивства американського президента Джона Кеннеді, тепер доступні широкому загалу. Національному архіву США після 25 років заборони дозволили їх оприлюднити. У них містяться і свідчення російського агента КДБ Юрія Носенко, який в подальшому став перебіжчиком.

Новину повідомляє «Преса України».

З 3810 документів раніше повністю засекречений був 441. Ще 3369 документів видавалися частково. Доступ до них був заборонений на 25 років за законом, прийнятим в 1992 році. Незабаром очікується ще кілька великих публікацій розсекречених документів на цю тему, йдеться у повідомленні. 

В одній з 17 аудіозаписів зі свідченнями Носенко заявляє, що в 1959-1962 роках вів справу Лі Харві Освальда, поки той проживав в СРСР.

Співробітник Другого головного управління КДБ СРСР Юрій Носенко служив в органах держбезпеки СРСР з 1953 року. У лютому 1964 року, перебуваючи в Женеві в якості прикомандированного офіцера безпеки у складі радянської делегації на переговорах з роззброєння, вийшов на контакт з ЦРУ і попросив політичного притулку. Носенко надав американцям інформацію про те, що Освальд не був агентом КДБ. Проте його дані розійшлися з тими, які ЦРУ надав інший радянський перебіжчик, колишній агент КДБ Анатолій Голіцин. У 1969 році Носенко став штатним співробітником ЦРУ. У 2008 році він помер. 

Нагадаємо, президент США Джон Фіцджеральд Кеннеді був убитий 22 листопада 1963 року в Далласі. За результатами роботи спеціально створеної комісії єдиним виконавцем вбивства був визнаний Лі Харві Освальд. Офіційно він не був засуджений, оскільки через два дні після замаху на президента його застрелили під час переведення з поліцейського управління в окружну в’язницю Далласа.

[articles_related]

Exit mobile version