Site icon Пресса Украины

Нові перспективи стосунків України та республіканської Америки

Деякі експерти стверджують, що найближче майбутнє України прямо залежить від вибору політики адміністрації Дональда Трампа. Попри відносно дружню до Росії риторику 45-го американського президента,  його команда декларує чітко протилежний курс. Тому не дивлячись на песимістичні прогнози деяких експертів, Україна усе ж таки може тільки виграти від зміни влади у США.

Недалекоглядність українських політиків і громадськості

План Хілларі Клінтон виставити Трампа «кремлівським агентом» погано спрацював на виборах, але українські політики заковтнули цю наживку. Більшість з них відверто підтримували кандидатку від демократів, посилаючись на проросійську позицію Дональда Трампа. Справді, він заявляв, що готовий на діалог з Путіним, готовий домовитися і це може бути вигідно для обох країн. Наші можновладці одразу ж записали його у вороги України. Проте не врахували вони одного найважливішого факту – партію від якої висувався цей кандидат. Вони, очевидно, забули, що на протязі всього україно-російського конфлікту саме Республіканська партія при Обамі контролювала Конгрес – нижню палату парламенту. Саме їх жорстка позиція по анексії Криму і війни на Донбасі допомогла оперативно ввести санкції проти РФ. І це при пасивній позиції демократа Барака Обами, який перекладав вирішення цього конфлікту на плечі європейських лідерів і відмовлявся надавати летальне озброєння українській армії. Республіканська партія завжди була проти зростання впливу Росії у світі. Ніхто не врахував, що майже стовідсоткові передбачення перемоги Клінтон – це результат практичної відсутності лояльних до Трампа ЗМІ, а не настроїв суспільства.  Це абсолютна поразка українських політичних еліт. 

«Яструби» на ключових посадах

У майбутньому зближенні США і Росії змушують дуже сильно сумніватися вже найперші кадрові рішення Дональда Трампа. Пост Державного Секретаря – головну зовнішньополітичну посаду зайняв відомий бізнесмен Рекс Тіллерсон. Ще до свого офіційного обрання Сенатом, він заявив, що Україні потрібно терміново надати летальну зброю. Росія, на його думку, є головною глобальною небезпекою і потрібно лише посилювати санкції. Ще радикальнішим членом команди Трампа є колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані. Він відомий тим, що у свій час не прийняв чек на 10 мільйонів доларів від одного з арабських шейхів для фонду допомоги жертвам терактів 11 вересня 2001 року.

Джуліані звинуватив Барака Обаму у відсутності жорсткої реакції на події в Сирії та Україні, назвав санкції слабкими, сильно запізнілими. Також потрібно було надати адекватну відповідь на атаки російських хакерів. Він вважає, що такими діями Барак Обама прирік увесь світ на серйозну небезпеку. При адміністрації Трампа Рудольф Джуліані буде радником з питань кібербезпеки.

 США будуть допомагати друзям

Сполучені Штати будуть допомагати друзям у боротьбі з Росією. Про це заявив новий міністр оборони США Джеймс Меттіс. Він вважає, що потрібно укріплювати існуючі союзи і усіма можливими методами допомагати партнерам. Меттіс – військовий з жорстким характером. Вступивши на службу рядовим солдатом у 1969 році він дослужився до звання генерала. Очевидно, що він не збирається панькатися з Росією. Це кадрове рішення покликано в першу чергу вирішити проблему ІДІЛ. У нового голови Пентагону будуть всі ресурси це зробити. Трамп неодноразово заявляв, що планує збільшити видатки на армію. У цих умовах Україна може заявити про себе як про надійного союзника, рупора демократії і підтримки у східній Європі.

Головне правильно скористатися ситуацією 

Віртуальна дружба Трампа і Путіна дуже скоро закінчиться, це слід розуміти. Усі останні президенти США починали з того, що намагалися налагодити стосунки з РФ. І кожного разу це закінчувалося провалом. Цього разу ситуація особлива. Вперше президентом обрали успішного бізнесмена. Рано чи пізно Трамп зрозуміє, що Путіну немає чого йому запропонувати, тому почне диктувати йому свої умови. Путін же ніколи не піде на компроміс з ним і це приведе до ще більшого розриву стосунків США та РФ .

Сполученим Штатам потрібні надійні союзники, а Україні потрібні сильні заступники серед розвинутих країн. В час коли Євросоюз занурений у власні проблеми, саме США може стати для України головним партнером і допомогти виграти у Росії цю гібридну війну. Політичні еліти України повинні тверезо оцінити ситуацію і перестати бачити в особі Дональда Трампа друга Путіна. Потрібно зробити так, аби новообраний американський президент найсильнішої країни світу зі своєю адміністрацією і партією вважали своїм другом Україну. Для цього повинні постаратися українські дипломати і уряд, адже зовнішній імідж України залежить від успішності проведення реформ і привабливої політики для іноземних інвестицій.

[articles_related]

Exit mobile version